Aandacht voor de beleving van dieren

Aandacht geven aan de belevingswereld van je dier. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Maar in de praktijk zijn we meestal bezig met hun gedrag en/of prestaties. 

De interactie met dieren beleven, in plaats van beheersen 
 

Waarom? 

In onze wereld is het heel gebruikelijk om gedrag van dieren te trainen. Met training beheers je het denken en het gedrag van een dier. Hoe beter een dier getraind is, hoe minder zijn gedrag nog zijn innerlijke staat uitdrukt. Daarmee ontnemen we dieren veel. Zijn of haar eigen, intrinsieke motivatie verdwijnt.


Zelf onderzoeken en in staat zijn om informatie te verwerken en zelf betekenis te geven
 

Een dier is geen spiegel

Ook wordt vaak gedacht dat het dier de mens reflecteert, als een spiegel. Hoe meer je daarvan overtuigd bent, hoe moeilijker het wordt de eigen beleving van een ander te zien - dier of mens. Daarmee ontneem je niet alleen die ander, maar ook jezelf veel. Namelijk de mogelijkheid om elkáár te beleven. 


Elkáár beleven
 

Kom het beleven

Hoe fijn is het als jij ontdekt dat het ook mogelijk is om:

  • Aandacht te geven aan de manier waarop dieren de wereld beleven, in plaats van voor hem te denken. 
  • De interactie met dieren te beleven, in plaats van te beheersen. 
  • Te genieten van de eigen expressie van dieren, in plaats van hun gedrag te trainen. 

Daarvoor moet je veel loslaten van de dingen die we allemaal hebben geleerd over dieren. Inzicht krijgen in je eigen verwachtingen en patronen. Nieuwe bronnen van creativiteit vinden om jezelf en dieren te inspireren tot een ander contact.

Wil je hier ervaring mee opdoen en zien hoe niet-getrainde dieren interactie aangaan? Dan kun je bij ons een individuele sessie volgen. 

Een sessie duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats op ons erf in Emst (Veluwe). Onze dieren worden niet getraind en contact met de dieren is daardoor niet geconditioneerd. We forceren nooit contact. Ook als je je onzeker voelt bij paarden, is een sessie mogelijk.